Friday, April 18, 2008

Katil ve katiller


Baris mesaji vermek uzere Italya'dan yola cikan sanatci Gisepina Pasqalino de Morineo gazetelerden de okudugunuz gibi Gebze'de bir sapik cinayetine kurban gitmisti. 18 Nisan 2008 tarihli Milliyet gazetesi de Pippa Bacca'nin katili oldurulmekten korkuyor gibi bir haber yapti. Bazi yorumlar soyle:

[15:01 - Buminkagan] Rahşan affı İktidarda Bülent ve Rahşan yok ya ondan ağlıyordur! İdamı kaldırdık, iş cezaevindekilere düşüyor!

[14:52 - bluebaracuda] Ne yalan söyleyim Yüreğime biraz su serpildi. Beter olur inşallah.

[14:40 - La kuvvete] Ne ekersen, onu biçersin.

[14:33 - Ulas Bozkurt] Beter ol Beter ol karaktersiz şerefsiz onursuz umarim sonun cok daha kötü olur ondan.

Milliyet haberi zaten bu gorusu destekleyen bir tavirla yazmis. Yani bir gazete linc edebiyatini destekliyor, ayrica okurlarina da linc yapma olanagi sagliyor.

Idam cezasinin geregine inananlar var inanmayanlar var. Idam cezasini savunsak bile bunu toplumsal bir intikam alma moduna tasimak da son derece yanlis. Idam eger varsa bunun amaci yapacak baska hicbirseyin kalmamis olmasi, suclunun toplumdan sonsuz olarak izole etme olmalidir. Omur boyu hapis bunu yapabiliyorsa idama ne gerek oldugu da ayri bir konu tabii.

Benzeri bir hedef gosterme Barda filminde de yasandi. Serdar Akar'in filminde, gece gec vakit bara gelen lumpen-sapiklar, oradaki masum genclere iskence ve tecavuz uyguladiktan sonra yakalanir. Adalet sistemi bu sapiklara gereken (!) cezayi veremedigi icin de Savci, icerideki baska suclulara emir vererek gizlice bu sapiklari sisletir. Icerideki suclulari oynayanlar kimlerdir peki? Zeki Demirkubuz, Cagan Irmak ve Serdar Akar! Uc yeni yonetmenimiz. Mesaj cok acik, uc yonetmenimiz adaletin yerine getirilmedigi yerde bireylerin kendi adaletlerini uygulamalarini istiyorlar.

Iste linc kulturu budur. Hukuku duzeltmek yerine kendi hukukunu getirmeye calismak. Mahkeme, juri, polis, cellat olmak ayni anda. Katilleri cezalandirirken kendileri katil olanlarin yasadiklari paradoksu anlamak guc.

No comments: